HEBATNYA!! TERNYATA DARAH TINGGI BOLEH DISEMBUHKAN CUKUP DENGAN MEMAKAI KULIT TEMBIKAI, KETAHUILAH CARA…

HEBATNYA!! TERNYATA DARAH TINGGI BOLEH DISEMBUHKAN CUKUP DENGAN MEMAKAI KULIT TEMBIKAI, KETAHUILAH CARA…

Biasanya, sayur dimakan melalui cara dimasak. Tetapi, beberapa pakar tanaman malah menyalahkan langkah kuno itu lantaran sayur-sayuran bakal kehilangan enzim (biomolekul yang berbentuk protein) hingga tak berguna lagi untuk badan.

Bambang Irianto, pakar tumbuhan serta ubat herba, temukan langkah baru untuk memperoleh keseluruhan enzim dalam kandungan sayur-sayuran, iaitu melalui cara Juiced mentah-mentah.

kulit-tembikai

“Contohnya kulit tembikai, banyak yg tidak tahu manfaatnya. Walau sebenarnya kulit semangka itu boleh turunkan darah tinggi, “kata Bambang dalam seminar kesihatan memakai sayuran mentah, di SMAK Kolese Santo Yusup (Kosayu) Malang.

Kulit tembikai, terang Bambang, mempunyai kandungan sitrulin yang menolong keluarkan ammonia dari hati sehingga boleh berbentuk detoksifikasi (buang toksin dalam badan). Kulit semangka dapat juga keluarkan asid nitrit, yang boleh menangani hipertensi atau desakan darah tinggi.

Langkah bikin juice kulit tembikai sangatlah gampang. Buang yang berwarna hijau lantas jus sisi putih kulitnya. “Tanpa penambahan apapun, termasuk juga gula. Bila ditambah bahan lain, enzimnya hilang, “terang Bambang.

Untuk penyembuhkan hipertensi, pesakit mesti pengambilan enam gelas satu hari. Enam gelas juice kulit tembikai, boleh diperolehi daripada satu pertiga buah tembikai. Kurun waktu satu minggu, pesakit hipertensi bakal rasakan manfaatnya.

“Kalau mahu mendapatkan rasa manis dalam juice, boleh ditambah lobak. Lobak merah mempunyai kandungan zat gula yang bagus juga untuk kesihatan, “ungkap alumnus Kampus Brawijaya ini.

Selain kulit tembikai, Bambang menuturkan manfaat dari juice pare. Pare nyatanya berguna untuk pesakit kencing manis. Langkahnya, buah pare diblender serta segera diambil tanpa ada penambahan lain. “Pokoknya, untuk beroleh beberapa ribu enzim yang diperlukan badan, mesti sayur mentah,” tegasnya.

Selain kulit semangka serta pare, Bambang menyebutkan sayuran lain seperti pucuk, bayam, serta kacang panjang juga sangatlah baik jadikan juice kesihatan. Manfaat dari juice sayur-sayuran itu banyak juga sebagai bahan antioksida. “Dengan kos┬ámurah, kita boleh sihat setiap masa,” tegasnya.

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...