INGIN SIHAT BACA INI !! TANPA ANDA SEDARI, TERNYATA KEBIASAAN SEPERTI INI DAPAT MEROSAKKAN BUAH PINGGANG ANDA, TINGGALKAN SEKARANG JUGA SEBELUM TERLAMBAT !!

INGIN SIHAT BACA INI !! TANPA ANDA SEDARI, TERNYATA KEBIASAAN SEPERTI INI DAPAT MEROSAKKAN BUAH PINGGANG ANDA, TINGGALKAN SEKARANG JUGA SEBELUM TERLAMBAT !!

Buah pinggang adalah salah satu organ badan manusia yang sangat paling penting. Fungsinya jadi untuk menapis sebahagian racun yang masuk kedalam badan. Buah pinggang yang ada dalam tubuh manusia terdiri dari dua. Jika salah satu daripada buah pinggang itu rosak, jadi seseorang masih tetap boleh bertahan hidup.

Namun tetap saja kita harus melindungi kesihatan buah pinggang, bilamana ke-2 buah pinggang kita alami rusaknya maka biasanya manusia akan tidak bertahan hidup.

buah-pinggang

Adapun bebrapa rutin yang biasa dilakukan sebahagian orang, yang tanpa disedari bikin buah pinggang jadi rosak adalah seperti berikut:

Makan Terlampau Banyak Garam

Makan terlalu banyak garam boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang. Buah pinggang metabolisme 95 peratus yakni natrium yang diambil melalui makanan. Saat anda mengkonsumi garam yang terlalu berlebihan, buah pinggang bakal berusaha keras untuk mengeluarkan garam itu. Hal semacam itu yang pada akhirnya bakal turunkan keupayaan buah pinggang itu, menyebabkan pengekalan air. Pengekalan air menyebabkan tekanan darah hingga pada akhirnya menyebabkan pada gagal buah pinggang.

Menahan Kencing Kurun Waktu Yang Lama

Menahan kencing sememangnya tidak baik untuk kesihatan buah pinggang kita. Pundi kencing yang penuh kurun masa yang cukup lama boleh mengakibatkan kerosakan buah pinggang kita. Masa urine ada didalam pundi kencing kurun masa yang lama menyebabkan bakteria berkembang biak didalam air kencing. Hal semacam itu bakal mengakibatkan jangkitan saluran kencing atau jangkitan buah pinggang. Selain itu membuat perlindungan air kencing di pundi kencing atau menahan kencing boleh menyebabkan tenakan pada buah pinggang yang selepas itu menyebabkan pada gagal buah pinggang dan inkontinen.

Pemakaian Dadah Pereda Sakit

Penggunan akakn ubat pelega kesakitan juga tidak baik untuk buah pinggang anda. Analgesik atau ubat pelega kesakitan boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang. Analgesik akan kurangkan darah yang mengalir ke buah pinggang dan menjadi memburukkan manfaat buah pinggang. Penggunakan ubat sakit kurun masa panjang akan mengakibatkan kegagalan buah pinggang akut atau penyakit buah pinggang kritikal yang dikenali sebagai nefritis intertisial kornis.

Kurang Minum Air

Minum air iaitu langkah terbaik untuk mengelakkan badan kita dari kekeringan. Saat badan kita alami dehidarsi, banyak sel tubuh kita yang akan mati. Sekian dengan juga buah pinggang, apabila tubuh kekurangan cecair buah pinggang akan terganggu. Kita dinasihatkan untuk minum air sebanayak 8 gelas dalam sehari, untuk orang dewasa beberapa 10 hingga 12 gelas dalam sehari.

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...