Inilah 8 Cara Mudah Menghilangkan Semut Di Rumah

Inilah 8 Cara Mudah Menghilangkan Semut Di Rumah

Rumah bersih dan rapi, tetapi mengapa masih banyak semut berkeliaran, bahkan juga dengan bebasnya bikin sarang didalam rumah? Semut termasuk serangga berkelompok yang sangat keras kepala serta sering datang tanpa diundang.

Kehadiarannya tidak hanya memberi kesan jorok, namun juga sangatlah mengganggu, kerana seringkali menyerang persediaan makanan di meja makan, misalnya: lauk, kuih, gula, minuman, ataupun rempah.

Cara-Membasmi-Semut

Bayangkan saja, apa iya kita ingin pengambilan makanan yang telah dicabuli semut? Mengusir semut dengan cecair insectisida memang menolong, namun kandungan zat kimia mereka pasti boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk untuk kesihatan.

Tidak perlu pusing dengan kehadiran semut, kerana ada cara gampang serta selamat untuk mengatasinya. Hem, kira-kira, bagaimana caranya? Supaya lebih jelasnya, simak kesinambungan artikel Rumah Jadi Sarang Semut? Tangani dengan 8 Cara Ampuh Ini!

1. Sabun Cuci
Sabun bersihkan tidak hanya memberi aroma harum pada dalaman, walau demikian juga menolong mengusir semut degil dirumah anda. Caranya cukup menaburkan semut pada sarang semut at au dnegan cara mencairkan sabun, lalu menyembur pada jalan yang biasa dilalui semut atau sarangnya.

2. Daun limau purut
Semut menyerang gula, beras atau perseiaan bahan makanan anda? Tak perlu khuatir, kerana anda boleh mengusirnya dnegan gampang serta cepat, iaitu: ambillah sebahagian helai daun limau purut, sobek agar aromanya keluar, lalu letakkan pada tempat gula, beras atau yang lain. Ditanggung semut bakal pergi serta tak kembali.

3. Daun Sirih
Selain daun limau purut, anda boleh memakai daun sirih, karena aromanya yang khas tak disukai semut. Caranya cukup ramas-ramas daun sirih, lalu letakkan di tempat yang disukai semut.

4. Baking soda
Baking soda boleh menolong anda mengusir semut dnegan cepat. Caranya cukup menaburkan baking soda pada sarang semut atau jalan-jalan yang biasa dilalui semut.

5. Serbuk kopi
Serbuk kopi mempunyai aroma yang wangi, walau begitu semut kurang menyenanginya. Kerana itu, anda boleh memakainya untuk mengusir semut. Caranya cukup menaburkan serbuk kopi di sarang semut, atau dnegan membungkusnya dalam kain, lalu letakkan didalam bekas makanan yang mau terbebas dari semut.

6. Cengkeh
Ulas boleh menolong menyedapkan masakan, namun boleh juga menolong mengusir semut lantaran aromanya yang menyengat. Caranya cukup tumbuk ulas, lalu taburkan ditempat yang di idamkan bebas dari semut.

7. Cangkang telur ayam
Suka membuang cengkerang telur ayam? Janganlah lakukan, kerana dengan sedikit trick, anda boleh memakainya untuk mengusir semut. Langkahnya cukup tumbuk cengkerang telur hingga halus, lalu taburkan pada tempat yang mahu bebas dari semut.

8. Cuka
Cuka mempunyai aroma menyengat yg tidak disenangi semut. Jadi, anda boleh memakainya untuk mengusir semut. Caranya cukup mencampurkan cuka dengan sedikit air, lalu menyembur pada sarang semut.

Mengusir semut tak perlu memakai cecair insectisida berisiko, kerana dengan bahan-bahan semula jadi di atas, kita dapat membebaskan rumah dari masalah semut. Mudah-mudahan maklumat yang berjudul Rumah Jadi Sarang Semut? Tangani dengan 8 Cara Ampuh Ini! Boleh bermanfaat untuk kita semua.

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...