INILAH CARA MUDAH DAN CEPAT UNTUK MERAWAT KULIT GATAL KERANA ULAT BULU !! ((SEBARKAN))

INILAH CARA MUDAH DAN CEPAT UNTUK MERAWAT KULIT GATAL KERANA ULAT BULU !! ((SEBARKAN))

Banyak orang yang akan geli serta tidak suka sekali dengan haiwan yang satu itu. Ulat bulu memanglah kelihatan mengerikan Malahan ramai yang katakan bila bersentuhan dengan ulat bulu jadi kulit bakal merasa gatal tidak tertanggung.

Alhamdulillah, hingga sekarang ini admin tidak pernah terkena serta bersilang dengan ulat bulu yang ditakuti itu.

gatal kerana ulat bulu

Mengapa ulat bulu boleh menyebabkan gatal apabila bersentuhan dengan kulit kita?

Sesungguhnya tak seluruhnya ulat bulu boleh menyebabkan gatal. Ulat bulu iaitu sejenis ulat kepompong dari keluarga serangga Lepidoptera saat sebelum jadi rama-rama atau kupu-kupu. Ulat bulu berbagai macam macamnya. Ada yang beracun, ada yg tidak. Ulat bulu yang beracun mempunyai sel kelenjar toksin (racun) yang ada di sepanjang badannya.

Beberapa sel itu boleh keluarkan toksin yang bakal disalurkan melalui rongga-rongga kecil dalam bulu-bulu ulat ini. Saat diserang kulit, bulu bakal patah serta keluarlah toksin yang mengakibatkan rasa gatal serta berbonggol-bentol merah. Hal semacam ini disebabkan oleh racun yang mengakibatkan kerosakan beberapa sel badan sehingga badan keluarkan histamin, serotonin, serta heparin sebagai reaksitubuh kita.

Ulat bulu yg tidak beracun boleh pula menyebabkan rasa gatal terlebih pada mereka yang alah pada bulu, Alergi itu nampak sebagai reaksi badan kita pada hadirnya benda-benda asing.

Tersebut langkah menyembuhkan gatal di kulit lantaran ulat bulu.

1. Garam serta Minyak goreng

Campur 1 sudu kecil garam serta 1/2 sdm minyak goreng dalam suatu mangkok. Lantas berikan gabungan tadi pada kulit yang gatal serta berbonggol lantaran ulat bulu. Beransur-ansur gatal serta berbonggol bakal menyusut.

2. Kunyit

Kunyit adalah anti jangkitan semula jadi yang dapat menjaga luka sampai kering serta pulih. Apabila gatal -gatal disebabkan ulat bulu nampak, bersihkan bersih kunyit serta parut beriringan dengan kulitnya. Sapukan ditempat yang berbonggol serta gatal. Kesakitan serta rasa panas disebabkan ulat bulu condong bakal menyusut serta hilang.

3. Bawang Merah

Haluskan sebahagian butir bawang merah, lantas berikan pada kulit yang gatal serta merah lantaran ulat bulu.

4. Garam

Gosokkan garam serta gosokkan sepanjang 5 minit pada kawasan yang diserang bulu untuk menyingkirkan bekas bulu serta toksin yg tidak hilang masa dicuci.

NOTA:

Janganlah menggaru kulit yang gatal lantaran ulat bulu. Tahan hasrat untuk menggaruk daerah kulit yang gatal disebabkan toksin ulat bulu. Hal semacam ini boleh menyebabkan luka yang boleh menyebabkan jangkitan pada kulit.

Bila gatal-gatal serta berbonggol-berbonggol lantaran toksin ulat bulu itu tidak kunjung pulih selekasnya berubat ke doktor, mungkin saja anda mempunyai reaksi alergi kesinambungan.

Search Terms:

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...