JANGAN ABAIKAN !! INILAH 7 CARA HILANGKAN NGERI DAN MENCEGAH USUS TERSUMBAT…

JANGAN ABAIKAN !! INILAH 7 CARA HILANGKAN NGERI DAN MENCEGAH USUS TERSUMBAT…

Tahukah anda bahawa apabila anda mula merasakan sakit sakit di perut bahagian bawah sebelah kanan anda, anda akan perlu melakukan cek ke rumah sakit secepat mungkin secara manusiawi? Jika anda tak selekasnya atau terlambat, jadi anda boleh mati dalam masa beberapa minit sahaja.

Tapi disisi lain ada yang mengatakan, bahawa sudah ada cara untuk mengelakkan kematian dan tak terburu-buru membawa ke rumah sakit. Usus buntu apendisitis biasanya berlaku pada orang pada usia 10 dan 30, dan merupakan hasil dari apendiks menjadi terhalang, paling sering terhalang oleh najis.

usus

Di bawah ini adalah senarai pertolongan kecemasan dan tindakan pencegahan yang boleh di ambil untuk mencegah terjadinya apendisitis.
Langkah Hentikan apendisitis Sebelum terjadinya serangan sakit

High Fiber Diet – pengambilan makanan dengan adanya banyak serat iaitu langkah paling mudah untuk mengelakkan berkembang usus buntu. Kerana ada najis yang keras biasanya sumbernya, pencernaan yang baik iaitu kunci untuk tidak terkena usus buntu. Jadi Pada umumya anda mesti makan banyak sayur-sayuran mungkin termasuk sayur-sayuran hijau, timun, tomato, brokoli, serta buah prune, dan buah-buahan segar serta biji labu. Terlalu banyak daging dan susu mesti dijauhi.

Minum Banyak Air – anda mungkin jemu mendengar manfaat minum banyak air, namun sangatlah penting untuk mencegah radang usus buntu. Jadi terhidrasi membantu perut anda untuk bergerak secara teratur serta flushes keluar racun dari tubuh anda. Demikian pula, mengelakkan alkohol serta cafein dianjurkan, kerana mereka berdua mengakibatkan dehidrasi.

Fenugreek – adalah ubat herba rumahan lain di mana fungisnya untuk mengurangkan rasa sakit dan mual, sesaat juga mempunyai manfaat tambahan menghapuskan sisa usus dan lendir yang terlalu berlebihan. Anda boleh memasak makanan dengan biji, atau sekali lagi bikin teh. Saya peribadi menelan sudu setiap kali saya sakit perut.

7 cara menghilangkan kesakitan dan cegah Usus Buntu
Klabet atau Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) adalah tumbuhan dari keluarga Fabaceae. Klabet boleh dipakai untuk ubat herba herb (daunnya) dan juga sebagai rempah (bijinya), di kenal juga dengan nama methi). Tumbuhan ini ditanam dengan cara global sebagai semi-arid crop dan merupakan bumbu umum untuk pembuatan kari atau kare.

Castor oil iaitu ekstrak daripada buah jarak, yang di kenal mempunyai banyak faedah. Castor oil kaya antioksidan yang boleh membantu mengeluarkan racun berisiko didalam tubuh. Minyak jarak sudah dipakai selama beratus-ratus th. sebagai ubat semula jadi. Minyak jarak boleh diminum untuk menyembuhkan penyakit dalaman serta boleh digunakan secara luaran untuk menjaga kulit serta rambut. Banyak faedah dari minyak jarak ini salah satunya mengatasi kulit kering, kurap pada kulit kepala, artritis serta boleh mengatasi sembelit. Juga bermanfaat untuk menghitamkan, menyuburkan, menebalkan serta membuat rambut lebih bercahaya.

Salah satu faedah utama dari minyak jarak iaitu boleh mengatasi sembelit. Minyak jarak boleh jadi pencahar alami serta boleh merangsang otot-otot usus sehingga membantu mengeluarkan kotoran dari dalam tubuh. Selain itu, minyak jarak juga boleh menyembuhkan masalah pencernaan yang disebabkan oleh pertumbuhan bakteria, dengan cara memusnahkan bakteria-bakteria berbahaya didalam perut. Minyak jarak mempunyai rasa yang agak pahit bila diminum, hingga banyak yang mencampurkannya dengan juice untuk mengurangkan rasa pahit.

minyak jarak boleh dipakai untuk membantu mengurangkan inflammation. Anda boleh lakukan ini, pertama kali lipat kain flanel beberapa kali serta kemudian tuang 2 sudu makan minyak ke atasnya. Selanjutnya, berbaring serta meletakkan kain pada daerah yang meradang.

Bawang putih, halia dan Lemon – ketiga makanan ini mempunyai watak anti-inflamasi semulajadi. Anda boleh makan mentah atau dimasak bawang putih. Anda boleh minum teh halia atau air limau. Semua cara yang baik untuk membantu meringankan rasa sakit.

Selasih, tlasih, basil, atau basilikum (Ocimum) iaitu segolongan tema kepada yang digunakan daun, bunga, serta bijinya sebagai rempah-rempah dan penyegar (tonikum). Pelbagai bahagian tumbuhan ini berbau serta berasa khas, kadang-kadang langu, harum, atau manis, bergantung kultivarnya. Beberapa di antaranya bahkan juga boleh membuat mabuk. Beberapa type selasih, misalnya kemangi, berasal dari Asia Tenggara, namun sebahagian besar dianggap berasal dari benua India.

– Sangat baik untuk mengatasi demam, yang sering menyertai apendisitis. Anda boleh membuatnya jadi teh, atau menggunakannya dalam masakan anda.

Apendisitis boleh jadi pengalaman yang sangat menyakitkan untuk dialami sendiri, jadi yang terbaik iaitu berusaha untuk mengelakkan penyakit usus buntu. Namun bila anda mengalami sakit di perut bahagian bawah, mual, muntah, gas, bengkak, atau sedikit demam anda, sampai ke ruang gawat darurat segera. temui doktor
Sumber: http: // www. top10homeremedies. com / home-Pemulihan / home-Pemulihan-for-appendicitis. html

Search Terms:

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...