JIKA PEMBULUH DARAH ANDA TERSUMBAT, SEGERALAH MAKAN INI !! DIJAMIN DALAM WAKTU TAK LAMA ALIRAN DARAH ANDA LANGSUNG LANCAR !!

JIKA PEMBULUH DARAH ANDA TERSUMBAT, SEGERALAH MAKAN INI !! DIJAMIN DALAM WAKTU TAK LAMA ALIRAN DARAH ANDA LANGSUNG LANCAR !!

Hasil penyelidikan yang ditulis meetdoctor, ada empat jenis pencair darah (antikoagulan) semula jadi, iaitu, makanan yang kaya vitamin E, ke-2 iaitu makanan yang berbentuk salisilat, lalu antibiotik natural dan asid lemak omega-3. Mengambil makanan ingincer darah harus dilakukan dengan hati-hati kerana dapat tingkatkan risiko pendarahan.

Hal semacam itu boleh sangat bermasalah apabila anda sedang mengambil ubat ingincer darah, atau anda berisiko tinggi alami pendarahan. Makanan-makanan ini dapat tidak disyorkan diambil serentak dengan ubat seperti aspirin, Plavix, warfarin atau clopidogrel. Juga sebaiknya tidak digunakan apabila anda tengah merancang melakukan operasi.

stent

Rempah, buah-buahan – terlebih yang kering, kacang-kacangan, beberapa zat perasa dan pengawet semula jadi iaitu sumber salisilik semula jadi.

Salisilat bekerja melalui cara menghalang kerja vitamin K di dalam darah. Vitamin K yakni jenis vitamin yang berperanan utama di dalam sistem pembekuan darah.

Selain itu, salisilat juga boleh membuat lancar peredaran darah dan mempercepatkan metabolisme.

Rempah: Cabai, serbuk kari, lada, halia, kayu manis, thyme, oregano, dill, likuoris, kunyit, Pudina.

Buah: Oren, raisin (anggur kering), jeruk, plum, strawberi, ceri, anggur, cranberry, blueberry.

Jenis makanan lain: Madu, cuka, anggur, Pudina.

Makanan kaya vitamin E
Vitamin E membantu mencegah over-pengoksidaan sampai boleh meningkatkan respon tubuh yang sihat. Vitamin E juga dapat melambatkan sistem pembekuan darah.

Oleh karenanya, mengambil vitamin E bersamaan dengan ubat anti koagulan (ubat ingincer darah) disangka boleh meningkatkan kemungkinan terjadinya lebam dan pendarahan.

Makanan yang kaya vitamin E salah satunya yaitu sawi, bayam, badam, kale, lada merah, kiwi, betik, brokoli, gandum dan minyak sayuran.

Asid Lemak Omega-3
Asid lemak omega-3 popular kerana kemampuannya untuk turunkan kadar kolesterol dan buat darah tidak mudah membeku. Selain itu, asid lemak omega-3 juga boleh turunkan kadar cholesterol di dalam darah.

Makanan yang kaya Omega-3 iaitu ikan teri, salmon, tuna, kembung, tongkol, hering, minyak zaitun, dan biji labu.

Beberapa kajian ilmiah dalam beberapa tahun terakhir itu mendapati bahawa asid lemak omega-3 berguna untuk membantu mengatasi kebimbangan dan kemurungan.

Satu bahaya mengenai pengambilan ikan dalam dekad ini iaitu tingginya kandungan merkuri pada beberapa jenis ikan kerana pencemaran alam sekitar. Oleh itu beberapa ahli mengesyorkan kita untuk menghadkan pengambilannya dua hingga tiga jumlah perminggu.

Antibiotik Alami
Penggunaan antibiotik dalam jangka panjang disangka boleh membuat darah jadi lebih cair. Beberapa makanan seperti bawang, bengkuang, bawang putih, madu, kayu manis dan minyak zaitun mempunyai watak antibiotik semulajadi yang boleh mengakibatkan kesan ini.

Bawang putih dan bawang merah mengandungi antibiotik semulajadi yang boleh membunuh bakteria usus yang membuahkan vitamin K. Untuk orang-orang yang kekurangan vitamin K, makanan dengan watak antibiotik semula jadi boleh menyebabkan permasalahan.

Cara Lain:

1. Cahaya matahari
Paparan sinar matahari dapat meningkatkan peredaran serta melicinkan perjalanan darah. Itu kerana cahaya matahari banyak mengandung vitamin D.

2. Sukan
Sukan dengan intensitas yang sangat tinggi dipercaya dapat kurangkan kadar vitamin K yang berguna untuk membantu pembekuan darah di dalam tubuh.
Walau bagaimanapun, mereka yang mengalami penyumbatan pembuluh darah tidak digalakkan terlalu keras berolah fizikal.

Pasalnya, sukan yang dilakukan melebihi kemampun fizikal boleh tingkatkan risiko osteoporosis dan kekurangan vitamin K.

Lakukan saja dengan step moderat, 30 minit setiap hari, lima hingga tujuh kali seminggu.

Demikianlah makanan dan cara mengatasi saluran darah tersumbat.
Perlu diingat, jauhi pelbagai perkara yang boleh menyebabkan penyumbatan pembuluh darah umpamanya terlalu banyak mengambil makanan berlemak, masin dan manis serta kurang aktiviti fizikal.

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...