MESTI BACA !! Inilah 10 Gejala Untuk Kemungkinan Kanser Paru-Paru

MESTI BACA !! Inilah 10 Gejala Untuk Kemungkinan Kanser Paru-Paru

Menurut American Cancer Society, kanser paru-paru boleh menjadi silent killer kerana gejala halus dan sering diabaikan nya. Bahkan jika anda tidak merokok, fakta itu tidak membuat anda kebal terhadap kanser paru-paru.

Penyakit ini boleh berlaku pada hampir semua orang, jadi adalah penting untuk menyedari tanda-tanda tertentu yang boleh menunjukkan perkembangan kanser. Penangkapan kanser setiap awal membolehkan anda untuk kemungkinan sembuh dan hidup lama selepas itu.

Gejala Untuk Kemungkinan Kanser paru-paru

1. Batuk Berdarah
Semua orang batuk berdahak di kali, terutama ketika anda sakit, tapi darah tidak boleh terlibat. Jika anda batuk beberapa titisan darah, itu merupakan tanda-tanda bahawa anda perlu melawat doktor. Kehilangan darah hanya akan memburukkan lagi dari masa ke masa.

2. Unexplained Berat Badan
Kehilangan berat badan biasanya acara yang positif, namun penurunan berat badan yang berlebihan tanpa perubahan gaya hidup merupakan tanda amaran segera kanser mungkin. tubuh tidak menggunakan nutrisi berkesan, sehingga ia mengusir mereka. Akibatnya, anda menurunkan berat badan walaupun dengan makan normal dan pola bersenam.

3. Sakit Dalam Kerangka
Banyak kanser akhirnya merebak ke tulang kerana mereka berhampiran hampir setiap organ utama dalam tubuh. Jika anda melihat sakit dalam pinggul atau punggung, meminta doktor untuk memeriksa kesihatan anda. Walaupun isu-isu lain mungkin bermain, seperti arthritis, kanser paru-paru juga boleh terlibat juga.

4. Memburuknya Batuk
Anda boleh mempunyai batuk kronik atau bahkan jenama baru satu. Jika batuk ini terus berlanjut, Mayo Clinic menyarankan melihat seorang profesional perubatan. Gejala ini merupakan tanda kanser paru-paru klasik yang biasanya muncul pada peringkat awal penyakit. Mengambil isyarat dari batuk yang memilikinya memandang segera.

5. Sakit Dada
Setiap sakit dada merupakan masalah bagi pesakit kerana daerah ini melibatkan paru-paru dan jantung. Jika anda bernafas dalam-dalam dan merasakan sakit atau mencubit, bercakap dengan doktor secepat mungkin. Kanser paru-paru mungkin menekan dada dan menyebabkan rasa sakit ini.

6. Masalah pernafasan kronik
Bila anda mengalami pneumonia atau jangkitan pernafasan lain, harus membersihkan dan meninggalkan anda sihat lagi. pesakit kanser paru-paru menjadi dijangkiti dengan masalah pernafasan, dan penyakit ini seolah-olah tinggal bersama mereka selama berbulan-bulan. Doktor bahkan mungkin menetapkan antibiotik yang hanya sedikit mengekang jangkitan, membuat kanser kemungkinan nyata.

7. mengi
pesakit kanser paru-paru sering menderita mengi mana halangan menghalang pergerakan udara dalam tubuh. Bahkan, mengi ini tidak akan pergi sampai doktor secara tepat dapat mendiagnosis masalah. Ini boleh menjadi jangkitan pernafasan asas, tetapi diagnosis lain kali kanser adalah mungkin.

8. keletihan kronik
Sel-sel kanser memangsa sel-sel tubuh yang sihat dan memaksa sistem kekebalan tubuh untuk berada di malar waspada tinggi. Akibatnya, pesakit kanser hampir terus-menerus lelah. Tubuh mereka cuba untuk melawan sel-sel kanser menyerang. Berbicara dengan seorang profesional tentang masalah keletihan sebelum mereka memburuk.

9. Suara serak
paru-paru yang sihat anda membolehkan anda untuk bercakap dengan jelas, namun timbulnya kanser membuat sukar bernafas. Akibatnya, anda mungkin terdengar serak sebahagian besar hari. Doktor anda boleh menyemak paru-paru, tekak dan mulut untuk menentukan penyebab untuk setiap suara garau yang kronik.

10. alergi bermusim
Tanda lain yang tidak biasa mungkin kanser paru-paru adalah demam atau alergi bermusim. Ketika pesakit alergi menghirup serbuk sari dan udara pencemaran, sistem kekebalan tubuh mereka bertindak balas berlebihan. Sinus isi dengan kahak dan mengi mungkin hadir. Namun, gejala ini juga berkaitan dengan kanser paru-paru juga. Jika gejala demam seolah-olah tidak goyah sehari-hari, adalah penting untuk melihat doktor secepat mungkin. Seorang profesional boleh menyempitkan jika masalah benar-benar reaksi bermusim atau yang lebih buruk.

Doktor melakukan ujian alahan pada pesakit, sehingga mereka dapat melihat sama ada badan bertindak balas terhadap akut pendedahan kepada alergen umum. Jika ujian alahan ini gagal untuk menunjukkan hasil apapun, doktor sering resort untuk prosedur lain dan menentukan masalah dalaman. X-ray dan MRI, misalnya, prosedur umum untuk pesakit. Gambar-gambar ini membolehkan doktor untuk melihat ke dalam tubuh dan membuat suatu keputusan yang tepat tentang masalah di tangan.

Jujurlah dengan doktor anda jika anda melihat gejala ini berlaku dalam kehidupan sehari-hari anda. Doktor anda boleh dengan mudah membuat ujian tertentu untuk menyingkirkan masalah. Gejala mengabaikan tidak akan membuat mereka pergi, dan hasilnya mungkin kanser paru-paru dalam stadium lanjut. Semak diri dan tetap sehat untuk kesempatan terbaik di kehidupan yang panjang.

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...