MULAI Sekarang BERHENTILAH Meletakkan Phone DEKAT KEPALA Anda Ketika SEDANG TIDUR, radiasinya SANGAT BERBAHAYA

MULAI Sekarang BERHENTILAH Meletakkan Phone DEKAT KEPALA Anda Ketika SEDANG TIDUR, radiasinya SANGAT BERBAHAYA !!

Bertindak segera tinggalkan kebiasaan meletakkan telefon bimbit, handphone, di sekitar kepala atau badan masa tengah di-charge, boleh mengakibatkan badan diserang sinaran yg tidak ada sedar mengganggu kualiti tidur.

Diambil dari meetdoctor.com, untuk kurangkan kesan tdk baik dari handphone semasa anda tidur, itu banyak perkara yang perlu dilakukan antar lain:
1. Berusaha untuk menyimpan handphone atau alat-alat elektronik yang lain di ruang terkecuali bilik tidur.

2. Letakkan handphone anda di perabot kecuali tempat tidur yang ada di dalam bilik, untuk berikan jarak dari radiasi handphone yang kemungkinan saja mengenai badan.

3. Ubah tetapan handphone jadi airplane mode bila anda selalu ingin meletakkan handphone di dekat anda untuk penggera saat pagi hari.
Melalui langkah sebentar tadi, radiasi dari handphone hanya akan jalan melalui cara minimum.

4. Ubah pergantungan pada handphone dengan sedikit untuk sedikit kurangkan waktu memeriksa handphone dan media social.

radiasi phone

Berhenti Jam 11 Malam
Anda harus menjauhi handphone di atas jam 11 malam, mengapa? tubuh memerlukan system pemulihan semula jadi dengan tidur yg tidak terganggu sinaran berupa apapun saat itu.

Rasa cemas dan penasaran untuk memeriksa handphone sebelum dan semasa tidur juga harus dikawal supaya tidur nyenyak boleh menjadi kenyataan dengan lebih mudah.

Menurut kajian, handphone jenis apa-apa jua boleh mengeluarkan radiasi elektromagnetik yang dapat menunda serta mengganggu tidur yang berkualiti.

Radiasi dari handphone boleh mengganggu keupayaan badan untuk lakukan pembaikan kerrusakan yang berjalan dari aktiviti badan selama sepanjang hari.

Selain itu, kajian lain yang diakukan oleh Institut Teknologi Massachusetts atau MIT perlihatkan ada kesan radiasi telephone genggam yang boleh merubah sistem tekanan di dalam otak.

Bukan hanya menghantarkan sinaran selekasnya pada sistem pengaturan tekanan, handphone boleh pula tingkatkan kandungan stres dengan kekerapan carian handphone terus-terusan, lihat semasing aplikasi yang dimiliki dengan kecemasan yg tidak disedari selalu berjalan sehari-hari.

Kebiasaan ini buat tubuh selalu terbangun dan tidak boleh enjoy untuk benar-benar tertidur pulas.

Masa yang di perlukan menggunakan handphone sebelum tidur dapat juga dibuktikan boleh melanjutkan masa yang diperlukan sebelum masuk ke fasa tidur yang paling dalam.

Automatik, keadaan ini dapat mengubah keupayaan menumpukan perhatian seseorang apabila terbangun dan tingkatkan kecenderungan emosi yg tidak stabil dalam tempoh masa pendek mahupun panjang.

Untuk anak-anak dan remaja yang masih dalam masa perubahan, dan perlu semakin banyak masa tidur dari pada orang dewasa, kemungkinan kedudukan handphone diletakkan di dekat kepala akan semakin besar, di banding pada orang dewasa, kerana ada step ketagihan.

Hal sejenis ini semakin jadi kemungkinan besar pergantian mood yang ketara, perubahan personaliti, munculnya tanda isyarat yang sama juga dengan ADHD serta tingginya angka kemurungan pada anak-anak. (dr Rahajeng AP / meetdoctor).

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...