PISANG MERAH TURUNKAN BERAT BADAN, GASTRIK DAN MENCEGAH BATU KARANG

PISANG MERAH TURUNKAN BERAT BADAN, GASTRIK DAN MENCEGAH BATU KARANG

Pisang iaitu satu di antara buah yang paling banyak digunakan di dunia. Terkecuali terasa yang enak, pisang juga tinggi bakal nutrisi termasuk juga beta karotena dan vitamin C. Beta karotena berguna untuk mengelak daripada penebalan arteri dan membuat perlindungan badan dari munculnya penyakit kanser dan jantung.

pisang merah

Diluar itu, waktu masuk kedalam badan beta karotena boleh juga diubah jadi vitamin A yang sangat paling utama untuk mensupport kesihatan kulit, mata, dan system imuniti badan.
Terkecuali pisang, pisang susu, atau pisang raja yang umum mengedar di seputar anda, ada lagi type pisang merah yg tidak kalah sehatnya. Bahkan juga pisang merah tinggi bakal serat dan boleh penuhi seputar 16% keperluan harian serat badan.

Penasaran dengan faedah super sihat yang lain dari pisang merah? Ditulis dari boldsky. com, tersebut di sini penuturannya.

Mengelak batu karang
Pisang merah tinggi bakal kalium yang dapat mengelak pembentukan batu buah pinggang, penyakit jantung, serta kanser. Makan pisang itu secara teratur menolong dalam pengekalan kalsium serta tingkatkan kesihatan tulang.

Kurangkan berat badan
Pisang merah mempunyai kandungan lebih sedikit kalori dibanding dengan type buah-buahan yang lain. Dengan pengambilan pisang merah secara teratur, jadi anda boleh terasa lebih cepat kenyang namun tak dapat mengakibatkan kenaikan berat badan.

Tingkatkan pengeluaran darah
Tingginya vitamin dan anti-oksidan yang ada di dalam pisang merah boleh tingkatkan jumlah hemoglobin dalam badan. Diluar itu pisang merah juga mempunyai kandungan vitamin B6 yang boleh mengelakkan anda daripada bahaya anemia.

Sumber daya sihat
Makan pisang merah boleh sediakan sumber kuasa melalui cara serta-merta. Lantaran pisang merah tinggi gula semulajadi yang boleh mengelakkan anda dari kelesuan.

Meredakan naiknya gastrik
Naiknya asam lambung memang tidak mengasyikkan. Namun anda boleh meredakannya dengan makan pisang merah lantaran pisang merah mempunyai watak anti-asid semulajadi di dalamnya.
Pisang merah memang belum terlampau umum di Indonesia. Namun tak ada kelirunya apabila anda cobanya saat anda dapati pisang ini di kedai favorite anda.
Mudah-mudahan berguna … !!

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...