INILAH CARA BERKESAN MENYELESAIKAN HIDUNG TERSUMBAT KERANA FLU

Sending
User Review
0 (0 votes)

WOW LUARBIASA !! INILAH CARA BERKESAN MENYELESAIKAN HIDUNG TERSUMBAT KERANA FLU (((SHARE INFO INI)))

Hidung tersumbat, adalah salah satu akibatnya lantaran flu. Waktu kita terinfeksi virus flu, dalam 1-3 hari, kita bakal mulai terasa tidak selesa di bahagian hidung dan tekak, dan lama kelamaan bakal keluar ingus, bersin terus menerus. DAn seterusnya bakal mengakibatkan flu yang berat, membuat kita tidak selesa untuk bernafas.

CARA BERKESAN MENYELESAIKAN HIDUNG TERSUMBAT KERANA FLU

CARA BERKESAN MENYELESAIKAN HIDUNG TERSUMBAT KERANA FLU

Berikut Langkah Mencegah Keadaan Itu

1. Tingkatan Aktiviti Fizikal, Tingkatkan Kesegaran Fizikal

System kekebalan badan seseorang iaitu ” Pelindung Dan Doktor ” paling baik. Dengan besukan yang kerap dan endokrin dalam tubuh, dapat bertambah kesibukan sel, menghancurkan bakteri yang datang menyerang dan tingkatkan system kekebalan badan kita sendiri.

Dianjurkan untuk lakukan bersukan yang ringan saja, seperti jogging, berbasikal, menari, dan sebagainya. Bersukan seperti marathon atau bersukan berat yang lain,  tidak akan menambah system kekebalan tubuh, namun juga melemahkan manfaat kekebalan tubuh.

CARA BERKESAN MENYELESAIKAN HIDUNG TERSUMBAT KERANA FLU

2. Perhatikan Makanan Anda

Makanan adalah factor paling penting untuk melindungi system kekebalan badan manusia.

Beberapa bahan makanan dapat membantu merangsangkan dan tingkatkan system kekebalan tubuh kita.

Makanan yang memiliki kandungan protein, Vitamin E, Karoten, Vitamin B, Zinc, Selenum, Kalsium, Magnesium, dan zat yang lain dapat tingkatkan jumlah sel – sel system kekebalan badan kita. Jika kita kurang nutrisi – nutrisi itu, kekebalan badan kita bakal alami pelemahan yang serius. Asalkan kita tidak pilih makanan, badan kita bakal cukup akan nutrisi. Tetapi nutrisi yang terlalu berlebih boleh pula memengaruhi system kekebalan tubuh kita.

3. Pastikan Anda Tidur Dengan Cukup

Waktu seorang masuk dalam tidurnya, semua type manfaat dalam tubuh yang tingkatkan system kekebalan badan bakal mulai bergerak. Tidur yang baik sudah pasti dapat tingkatkan manfaat detoksifikasi hati, yang membantu badan kita membunuh bakteri dan virus.

CARA BERKESAN MENYELESAIKAN HIDUNG TERSUMBAT KERANA FLU

Tetapi Apabila Flu, Dan Hidung Tersumbat Bagaimana ya? Lihatlah Langkah Di Bawah Itu :

1. Rendam Kaki

Ketika sebelum tidur rendamlah kaki anda dengan air panas. Masukan air panas dalam satu bekas besar dan pelan – pelan rendam kaki anda. Anda bakal rasakan suhu panas ini bakal pelan – pelan naik ke semua badan anda. Apabila tidak rasakan apapun, rendam lagi, dan setiap hari sekurang-kurangnya rendam selama 1 – 20 menit.

2. Dikompres Dengan Air Panas

Dengan handuk panas kompres hidung kita, atau mungkin dengan hair dryer tiupkan ke arah hidung kita, dengan begini hidung yang tersumbat bakal jadi selesa untuk seketika.

3. Urut Dengan Telentang

Hidung samping kiri tersumbat, anda mesti telentang ke arah samping kanan, begitu juga sebaliknya. Gunakan ke-2 jarimu untuk menkepit hidung anda, dan dengan lembut urutlah 1 – 2 minit. Cara barusan diakui boleh meredakan hidung yang tersumbat.

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...